Når kriser, kaos og valg rammer og lammer | rosgaard-psykoterapi.dk

Kaos, kontrol og valgets tyranni

Kaos og kontrol er hinandens modsætninger. Når vi oplever at kaos – i form af en krise – nærmer sig, gør vi ofte alt, hvad der står i vores magt for at kontrollere kaos ved at etablere kontrol. Det er en overlevelsesstrategi, som gennem generationer har sikret mennesket sin overlevelse.

Da mennesket levede som jægere tilbage i stenalderen, havde kaos en anden betydning. Her var den eneste måde at overvinde kaos – f.eks. i form af et angribende rovdyr – at genetablere kontrollen ved at kaste et spyd mod det angribende dyr for at nedlægge det – eller at flygte. “Fight or flight.” Begge overlevelsesstrategier for at genvinde kontrollen.

En kuriositet i den sammenhæng er i øvrigt, at nogle studier tyder på, at mange – særligt mænd- opsøger kaos- og kampsituationer i sportbegivenheder, spændingsfilm o.lign. fordi virkelighedens verden ikke tilbyder situationer, der holder overlevelsesstrategierne i live. Vores liv er måske på nogle områder blevet “for kontrolleret.”

Så overordnet set lyder det jo som den eneste rigtige løsning på problemet: Kaos skal håndteres med kontrol – det er altså noget, der ligger dybt i et menneske. Men som så ofte, når det drejer sig om et menneskes psyke, er det ikke så enkelt. Menneskets psyke er simpelthen for kompleks til, at man kan sætte det på så enkel en formel.

Med ovenstående enkle stenalder-overlevelsesstrategi i mente, ser vi hurtigt, at der er mange situationer i et moderne menneskes liv, der for oftest ikke er kaos på samme måde som stenaldermenneskets og derfor ikke fordrer den samme kontrol. Men det er ofte noget vores psyke skal trænes i at forstå.

Når kontrol bliver til “lort-nok”.

Prøv at stave kontrol bagfra og del det i to ord, så bliver det til “lort-nok”. Mange mennesker oplever, at de kommer til at anvende kontrollen til at håndtere kaossituationer, som reelt ikke kan kontrolleres, hvorefter det hele bliver meget værre. Når vores stenalder-hjerne oplever kaos, kan dens bedste bud i situationen være kontrollen, så vi rent instinktivt er klar til kamp eller flugt for at genetablere kontrol. Kontrollen er blevet en yderligere udfordring og ikke den lettelse, man forventede.

På den måde kan vi i nogle tilfælde komme til at blive styret af en kontrol, der ikke er rationel. Måske får et indre kaos os til at rydde urimeligt meget op, fordi den visuelle ro i den pinligt rene stue bliver en måde at håndtere det indre kaos. Bliver man mere udfordret, kan det resultere i mere rigide mønstre og konkrete ritualer.

Alt sammen fordi kaos ikke kan kontrolleres. Udfordringen  bliver ikke mindre af, når vi har med meget komplekse kriser at gøre. Her er der ofte ikke én rigtig løsning, men mange. Der er måske heller ikke én løsning, der er rigtig, og én der er forkert – det er oftest en blanding, og nogle gange er det svært at finde ud af, om noget er mere rigtigt end noget andet.

Mange mennesker udvikler på den baggrund en angst for at træffe valg. Man oplever det, man kan kalde for “valgets tyranni”. Det kan være meget lammende og få mennesker til at søge ind i en usund tryghed, som kan blive meget livsbegrænsende.

Søren Kierkegaard er kendt for formuleringen: “Gift dig og du vil fortryde det. Gift dig ikke, og du vil fortryde det. Hvad enten du gifter dig eller ej – du vil fortryde begge dele”. Det gælder for mange af livets store valg. Samtidig pointerer Kierkegaard gennem sit forfatterskab, at dét, der gør os til mennesker, er, at vi træffer valg.

I rosgaard-psykoterapi har vi en lang erfaring i at arbejde med kriser, der er relateret til denne tankegang. Her handler det i høj grad om at blive bevidst om sine (overlevelses-)strategier, opnå en selvrespekt, så det på sigt kan blive muligt at selvregulere ift. de dybtfølte kaosstrategier. At finde ud af at leve med den grundangst, som livets uundgåelige vilkår og dermed give slip på kontrollen, så man kan leve et liv, der ikke er begrænset af angsten for at træffe de forkerte valg.

Rosgaard-psykoterapi har klinik i Videbæk og dækker området Herning, Skjern, Ringkøbing og Holstebro. Rosgaard-psykoterapi er oprettet i 2009 og drives af Maj-Britt og Peter Rosgaard, som begge arbejder som fuldtids psykoterapeuter. Både Maj-Britt og Peter er certificerede psykoterapeuter MPF. Se mere på rosgaard-psykoterapi.dk.

Maj-Britt og Peter Rosgaard
psykoterapeuter MPF
www.rosgaard-psykoterapi.dk